Τα σίδερα βαρούν κι εμείς κωφεύουμε

στάλθηκε στο email :
Δυστυχώς ή αν προτιμάτε ευτυχώς (αφού το έχουμε επιλέξει) τη συγκεκριμένη εποχή ως κίνημα βαλλόμαστε από παντού. Το ιδιάζων και περίεργο θα ήταν αυτό να μην συνέβαινε. Έτσι το αντιεξουσιαστικό κίνημα ασχολείται κυρίως με την απόκρουση των επιθέσεων κράτους-παρακράτους και είναι επίσης το μοναδικό που κινείται επιθετικά απέναντι στους φασίστες. Από κει και πέρα αναπτύσσονται πρωτοβουλίες για πανελλαδικές οργανώσεις, ανοίγματα εντός του κινήματος, κάποιες προσπάθειες να πάμε προς την κοινωνία και άλλα πολλά. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, όμως, έχουμε ξεχάσει κάτι πολύ θεμελιώδες από την απαρχή της αναρχίας˙ την αλληλεγγύη και ειδικά την αλληλεγγύη στους κρατούμενους συντρόφους και συντρόφισσές μας.
Παρατηρείται ακόμα και στο μεγαλύτερο εργαλείο του κινήματος, το indymedia, μια έλλειψη δράσεων, προτάσεων, παρατηρήσεων και έκφρασης αλληλεγγύης στους κρατούμενους˙ στους κρατούμενους συντρόφους μας, αλλά και στους υπόλοιπους. Έτσι θα παρατηρούσα πως δεν μπορούμε να πλησιάσουμε τον γενικό πληθυσμό των φυλακών, κάτι που παλιότερα το κάναμε ως κίνημα με πολύ καλά, είναι η αλήθεια, αποτελέσματα.
Η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές είναι τραγική από πολλές απόψεις. Όποιος έχει μια κάποια επαφή με τους φυλακισμένους συντρόφους και συντρόφισσές μας, ξέρει πως η κατάσταση από φυλακή σε φυλακή διαφέρει, οπότε δεν θα κάτσω να αναλύσω το τι προβλήματα παίζουν σε κάθε φυλακή αναλυτικά. Θα εστιάσω στο γεγονός πως οι φυλακές είναι μπαρουταποθήκες που χρειάζονται μια σπίθα για να γίνουν στάχτη. Παρόλα αυτά, όπως έχει σημειώσει και ο Τάσος Θεοφίλου έτσι όπως είναι δομημένος ο πληθυσμός των φυλακών δύσκολα οι ίδιοι οι κρατούμενοι βγαίνουν απ’ τον ατομισμό τους για να σκεφτούν συλλογικά. Αυτό σημαίνει πως εμείς δεν μπορούμε να προτρέξουμε απαιτώντας (με τα μυαλά μας) να ανέβουν οι κρατούμενοι στις ταράτσες, για να συνδράμουμε κι εμείς για βοήθεια. Σημειώνω απλά πως παρατηρώ κάτι σαν αδιαφορία στους κόλπους του κινήματος, για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στις φυλακές. Αυτό θεωρώ πως ανοίγει το δρόμο στην εξουσία για τραβήξει τα πράγματα περαιτέρω.
Η αδιαφορία μας για την κατάσταση στις φυλακές ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο και για νέες μεθοδεύσεις στη, βαλλόμενη από παντού, κοινωνία. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί οι βασανισμοί (π.χ) θα «νομιμοποιηθούν» στο μυαλό των μαζών, που ως μότο έχουν «αφού εγώ δεν κάνω κάτι παράνομο, αυτό δεν με αφορά». Εσφαλμένη εντύπωση και μπορεί κανείς να το διαπιστώσει στα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής. Κι εκεί η προφυλάκιση των δύο κατοίκων είχε άλλο ένα απαράδεκτο επιχείρημα «καλά, κλείνουν μέσα δύο οικογενειάρχες;». Μήπως οι αναρχικοί κρατούμενοι δεν έχουν οικογένειες; Τέτοιες αντιλήψεις, διαχωρισμού, ανοίγουν το δρόμο σε όλο το εξουσιαστικό πλέγμα για να επεκτείνει αυτές τις νέες πρακτικές ολοκληρωτικού ελέγχου και μηδενικής ανοχής. Κάποιοι εντός του κινήματος μπορεί να επικροτούν τέτοιου είδους τοποθετήσεις, αλλά καλό θα είναι να σκεφτούν πως η συνάφεια μέσων και σκοπών ήταν ανέκαθεν χαρακτηριστικό του Αναρχικού κινήματος. Δεν γίνεται, κατά τη γνώμη μου, να προσπαθούμε να πλησιάσουμε την κοινωνία αναπαράγοντας λογικές διαχωρισμού πάνω στις πολιτικές τοποθετήσεις των συντρόφων μας. Θα πλατειάσω και δεν το θέλω.
Θέλω απλά το παρόν να γίνει μια παρέμβαση που θα δώσει ένα έναυσμα διαλόγου, μέσα στο κίνημα, πάνω στην κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές (και όχι μόνο) φυλακές και να υπάρξει για όλους μια αφύπνιση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού έτσι κι αλλιώς μας αφορά όλους. Για να μην συνηθίσουμε κι εμείς και η κοινωνία στο ψυχρό τέρας.

δεν θελει ουτε email ουτε τιποτα, απλα το σχολιο ασε αν θες

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s