Ολα τα κόλπα για να φτιάξετε ψωμί

καταρχας εχεις ερθει σε μπλοκ το λεγόμενου αντιεξουσιαστικου χωρου , συνεχισε τωρα…

Η διαδικασία: Αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά ενώνονται και σχηματίζουν μια ζύμη που ψήνεται. Η μαγιά περιέχει ένζυμα που σε λίγη ώρα και με λίγη θέρμανση φουσκώνουν τη ζύμη και κάνουν αφράτο ψωμί, δίνοντας και μια χαρακτηριστική υπόξινη γεύση.

Οι αναλογίες: 360ml νερό, 620 γραμμάρια αλεύρι, 5 γραμμάρια μαγιά, 2 κουταλάκια γλυκού κοφτά  αλάτι. Η αναλογία είναι πάντα η ίδια, δεν αλλάζει. Θα βγει ένα κιλό ψωμί. (Κόστος υλικών 0,60 λεπτά και άνω)

Κρίσιμες λεπτομέρειες: Το νερό πρέπει να είναι σε θερμοκρασια σώματος. H μαγιά διαλύεται με τμήμα του νερού. Θερμότερο νερό καταστρέφει τη μαγιά.  Πάντα ζεσταίνουμε ελαφρά τη ζύμη στους 35 βαθμούς περίπου, για καμιά ώρα και μετά ψήνουμε στους 180.

Για να καταλάβουμε καλύτερα, με τα παραπάνω υλικά γίνεται το Γαλλικό ψωμί. Μέσα στο αλεύρι ρίχνουμε το νερό, ενώ με λίγο από αυτό διαλύσαμε πριν τη μαγιά. Πλάθουμε χαλαρά και ριχνουμε το διάλυμα με τη μαγιά, ξαναπλάθουμε και ρίχνουμε το αλάτι. Θα κολήσει στα δαχτυλα αλλά επιμένουμε και στο τέλος την  κάνουμε σαν καρβέλι, σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και βάζουμε στο φούρνο για μια ώρα στους 50 βαθμούς ή πάνω στο καλοριφέρ. Μετά ψήνουμε στους 180, (χωρίς την πετσέτα ρε !) για καμια ώρα ή μέχρι να,πάρει χρώμα. Το αφήνουμε εξω να κρυώσει ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΤΡΩΜΕ ΖΕΣΤΟ ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΜΕΡΕΣ !

«Ολες οι άλλες συνταγές βασίζονται πάνω σε αυτήν.

Μπορούμε να προσθέσουμε λάδι και γάλα για να κάνουμε λευκό ψωμί, το σύνολο των υγρών, νερο, λάδι και γάλα πρέπει να είναι 360ml. Μπορούμε να βάλουμε δυό ειδών αλεύρια για να κάνουμε χωριάτικο ψωμί, σταρενιο και σίκαλης, το σύνολό τους πρεπει να ειναι το ίδιο όπως της αρχικής ποσότητας. Ετσι, με αυγά και γάλα κάνουμε μπριός, με σταφιδες κάνουμε Γκουγκελποφ, και τέλος δεν υπάρχει όσο υπάρχει φαντασία.

Αντί για φούρνισμα, μπορούμε να τηγανίζουμε τη ζύμη κάνοντας μια τρύπα στη μέση και προσθέτοντας τυρί στη ζύμη.

Προτιμήστε να πάρετε αλεύρι από φούρνο γιατί είναι φτηνότερο και καλύτερο, εναλλακτικά σας προτείνω το μύλο του Πέτρου στα Σπάτα (στην εισοδο της πόλης ρωτήστε , τον ξέρουν όλοι, είναι ανοιχτός και το Σάββατο). Αν θέλετε αλεύρι ολικής άλεσης μην βάλετε πάνω από 50%. Η ξερή μαγιά δεν ειναι πολύ καλή, εναλλακτικά κάντε μια φορά ένα ζυμάρι περίπου μισό κιλό με μαγιά, αφήστε το στο ψυγείο 2-3 μέρες, παρτε το μισό, κάντε τη ζύμη του ψωμιού και προσθεστε του όσο πήρατε από τη νέα ζύμη. Ετσι θα έχετε τη δική σας μαγια που θα ανανεώνεται σε κάθε ζύμωμα.

Αν  δεν θέλετε να ασχολείστε με όλα τα παραπάνω, υπάρχουν συσκευές-αρτοποιητές από 50 ευρά που κάνουν όλη τη δουλειά, εσείς βάζετε τα υλικά μόνο. Επίσης θα χρειαστείτε μια ζυγαριά και ένα ογκομετρικό δοχείο.

Για όσους αρέσκονται στο «μαύρο» τους συστήνω σαν θεραπεία μείωσης  ψωμί με γλυκάνισο που από πάνω κολάμε με λίγο νερό παπαρουνόσπορο ή καλό σουσάμι. Επίσης η συντρόφισσα θα εκτιμήσει ιδιαίτερα ένα ψωμί που μόλις βγαίνει από το φούρνο, το ανοίγουμε στα δύο και αλείφουμε βούτυρο, βάζουμε τυρί και μια φέτα παστουρμά (όχι ρε, δεν θα μοιρίζουν οι μασχάλες σας μετά !), που το κλείνουμε σαν σάντουιτς.

Κι επειδή είμαστε κατά των σκουπιδιών, αυτό το ψωμί θα αρχισει να σκληραίνει τουλάχιστον μια βδομάδα μετά. Οσο περίσσεψε, ταϊστε πουλιά ή αδέσποτα ζώα ή φυλάξτε το για μπιφτέκια ή ρίξτε το σε ένα δοχείο με νερό και αφήστε το να ζυμωθεί, θα γίνει μπύρα σε 1 μηνα περίπου.

Για την πεθερά diexousiasti: Η γιαγιά σου έφτιαχνε πλακούντα?? Σε ένα ταψί απλώνεις ένα πηχτό χυλό από αλεύρι, μέλι και τυρί φέτα, και το ψήνεις. Αρχαία συνταγή ! Να το πας στο γαμπρό σου, γίνεται σε 10 λεπτά και ανεβάζει τη λίμπιντο ! Επίσης βοηθάει όλα αυτά τα παιδιά που έχουν κάψει το μυαλό με διάφορες ουσίες, είναι πλήρης τροφή, γι’ αυτό και λέγεται έτσι. Αν υποφέρετε από υπογλυκαιμία κάντε το και ρίξτε από πάνω κοματια ξερά σύκα, όσα θέλετε.

Για τη συντρόφισσα diexoussiasti: ΑΝ σου κολάει το σόι και σε λέει ανεπρόκοπη που πάει όλο σε μπαρ και πορείες, απόδειξε την αξία σου κάνοντας μια χορτόπιτα με το φίλο της «τεμπέλας». Η παραπάνω ζύμη, χωρίς προθέρμανση ανακατεύεται με 3 κουταλιές της σούπας λάδι. Με ένα παλούκι ανοίγεις φύλο ή και με τα χέρια, ρίχνοντας αλεύρι στο τραπέζι για να γλυστράει. Θα χρειαστείς 3, δύο κάτω σε αλειμένο ταψί με λάδι και ένα από πάνω, στη μέση λεπτοκομένο σπανάκι, κρεμύδι, τυρί φέτα, άνιθο, αλάτι, πιπέρι και μπόλικο ελαιόλαδο. Ψήνεται για καμιά ώρα. Με τον ίδιο τρόπο γίνονται όλες οι πίτες.

Για τον diexousiasti: To αλεύρι φτιαγμένο τροφή σε κάθε μορφή ανοίγει την όρεξη και τρώμε πολύ, καθώς το άμυλο γίνεται σάκχαρα από τα σάλια μας. Αμα πλακωθείς στα παραπάνω δεν θα μπορείς να τρέξεις στα τζέρτζελα με μπάτσους και θάσαι μόνο για καγκελάκι με νεράτζια στην  ταράτσα της Νομικής ! Μην σαβουρώνεις !

9 thoughts on “Ολα τα κόλπα για να φτιάξετε ψωμί

  1. εχω φτίαξει πολυ ψωμι και ζυμες και τελικα, νομιζω , οικονομικα δεν συμφερει μια..
    βασικα το καλυτερο ειναι ο αρτοπαρασκευαστης … τα πετας όλα μεσα και σε 2 ωρες εχεις ένα ψωμάκι ..λουκουμιους ..
    α βαζω και ουζο μεσα … τα σπαει λιγο ουζάκι

  2. To ούζο τα σπάει αν είναι λίγο, αλλά αν γίνει πολύ θα τα σπας εσύ μετά. Ή μάλλον, άντε μετά να βγεις να τα σπάσεις..
    άντως ψωμί έφτιαξα την προηγούμενη βδομάδα, με λίγο σαφράν μέσα – το πήρα από τη δουλειά- αντί για ούζο.
    Και σήμερα πήρα πυτιά ζέστανα γάλα, την έριξα μέσα, πρόσθεσα αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και λίγο ρίγανη, κι έφτιαξα ένα μυρωδάτο ανθότυρο.

  3. Στο ψωμί παίρνει να βάλετε ότι θέλετε, αλλά σε μικρη ποσότητα. Δοκιμάστε απλά πράγματα που θαβαζε η μάνα diexousiasti (κι όχι η πεθερά !), όπως μικρά κομάτια από πράσινη ελιά, σταφίδες, καρύδια, πιπεριά ή μυρωδάτα χορταρικά όπως μάραθο.
    Επιμένω και κρατήστε το καλά, το ψωμί βοηθάει τα παιδιά που είναι στην πρέζα ! Υπάρχει μια παλιά συνταγή που σώθηκε σε μια επιγραφή στην Επίδαυρο, ξυπνάς πρωί, ανεβαίνεις σε ένα βουνό και κατεβαίνεις, πλένεσαι και τρως ψωμί με καρύδια και μαύρο κρασί, κομάσαι νωρίς και χυπνάς χαράματα, τρως χωμί με κάρδαμο και γλυκάνισο και ανεβαίνεις πάλι στο βουνό…και πάει λέγοντας, η συνταγή δεν σώζεται ολόκληρη αλλά αναφέρεται σε τρόπο θεραπείας αλκοολικού ανθρώπου. Πολλοί το ψάξανε και πολλοί είπανε αυτό που γράφω, δεν το σκέφτηκα εγώ !

  4. Εσύ εφτιαξες το ψωμί , αλλά έφτιαξες και μένα που είμουν στις μαυρες μου και έσπασε λίγο το χειλάκι μου. Να’σαι καλά και καλά ψωμιά. εγώ δεν θα κάνω γιατί βαριέμαι .

  5. diavasa tin sintagi simera kai marese me ola ta parakato sxetika opos pites k.l.p. exo valei ti zimi na fouskonei elpizo na vgei teleio to psomi!!!!apo ekei kai epeita tha kano kai tis pites!!! 😉

  6. απλά γκούγκλαρα στους πόσους βαθμούς ψήνεται το ψωμί κι έπεσα πάνω σου… είσαι του αγαπημένου χώρου αλλά πρώτη φορά τόσο χιούμορ! Αστέρι!!

δεν θελει ουτε email ουτε τιποτα, απλα το σχολιο ασε αν θες

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s